Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Δρομολογήθηκε το "Ιεράπετρα"...


Δρομολογήθηκε τελικά το πλοίο "Ιεράπετρα", στη θέση του "Νήσος Μύκονος", στη γραμμή Πειραιάς - Σάμος παρά την καθολική αντίθεση των κατοίκων και φορέων των νησιών Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων. Αν και το "Ιεράπετρα" είναι ένα πλοίο 37 έτών και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ναυσιπλοΐας (είναι μετασκευασμένο, παρουσιάζει σοβαρή "κλίση" και η ταχύτητά του δεν ξεπερνά τα 12 μίλια την ώρα, με αποτέλεσμα το ταξίδι από τη Σάμο προς τον Πειραιά να χρειάζεται ίσως και τον διπλάσιο χρόνο από αυτόν του "Νήσος Μύκονος"), η κυβέρνηση απέρριψε αίτημα για δρομολόγηση σύγχρονου και αξιόπλοου πλοίου στη γραμμή, με το επιχείρημα ότι "...το κράτος δεν έχει πλοία..." και ότι "...η ναυτιλιακή εταιρεία και μόνο έχει το δικαίωμα να αποφασίζει ποιο και τι είδους πλοίο θα καλύπτει τη γραμμή...".




Στο Πειραιά, πριν τον απόπλου του "Ιεράπετρα", πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κατάληψη του καταπέλτη του πλοίου από 1000 περίπου κατοίκους των νησιών μας που διαμένουν στην Αθήνα, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση του απόπλου για αρκετές ώρες. Κατά την προσέγγισή του στην Ικαρία, οι κάτοικοι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, δεν επέτρεψαν στο "Ιεράπετρα" να δέσει στα λιμάνια του Ευδήλου και του Αγίου Κηρύκου, το οποίο αναγκάστηκε να συνεχίσει την πορεία του προς το λιμάνι των Φούρνων. Ανάλογη υποδοχή επεφύλαξαν στο εν λόγω πλοίο και κάτοικοι του Καρλοβάσου στη Σάμο, όμως στο Καρλόβασι του επετράπηκε, τελικά, να δέσει και να αποβιβάσει επιβάτες.
Την Κυριακή, 18/12/2011, μετά από κάλεσμα φορέων της Σάμου, μεταξύ των οποίων το Εργατικό Κέντρο Σάμου, το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, ο Σύλλογος Γυναικών Μυτηλινιών, οι Λαϊκές Επιτροπές Σάμου, Καρλοβάσου και Κοντακεΐκων, αλλά και πολλών άλλων, πραγματοποιήθηκε μεγάλη συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κατάληψη του καταπέλτη του πλοίου που εμπόδισαν τον απόπλου του πλοίου για αρκετές ώρες.
Στη Βουλή, μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γεωργίου Μαρίνου, ο υφυπουργός Ναυτιλίας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, υπεραμύνθηκε της καταλληλότητας του "Ιεράπετρα" και κατηγόρησε το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ και τα ναυτεργατικά σωματεία ότι συκοφαντούν την πλοιοκτήτρια εταιρεία (!) και σπέρνουν τον πανικό στους κατοίκους των νησιών.
Να θυμίσουμε ότι το "Ιεράπετρα" έχει περίπου την ηλικία του "Σαμίνα" (πρώην "Golden Vergina"), που βυθίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2000 έξω από το λιμάνι της Πάρου, και κανονικά θα έπρεπε να έχει αποσυρθεί πολλά χρόνια πριν...