Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας

ΕΡΓΑΤΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΜΟΥ  ΣΑΜΟΥ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ



Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου καταγγέλλει στον λαό των νησιών μας την κυβέρνηση της πλουτοκρατίας που μαζί με την τρόϊκα αποφάσισαν το κλείσιμο των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας τόσο για να ληστέψουν την τεράστια ακίνητη περιουσία και τα αποθεματικά τους, όσο και για να στερήσουν από τους εργαζόμενους μια σειρά από παροχές που τις έχουν πληρώσει.

Τεράστιες ευθύνες έχει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που με την συμμετοχή της στους κοινωνικούς διαλόγους συμφώνησε στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τους εργοδότες που είχε σαν άμεσο αποτέλεσμα την απαλλαγή των εργοδοτών από την υποχρέωση καταβολής εισφορών προς τους δύο οργανισμούς με το νέο μνημόνιο.

Το κλείσιμο του ΟΕΚ θα οδηγήσει απευθείας εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους (αρκετές εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες και στον νομό) που για πολλά χρόνια πλήρωναν εισφορές για να βάλλουν κάτω από ένα κεραμίδι το κεφάλι τους και πήραν στεγαστικά και άλλα δάνεια μέσω του ΟΕΚ, στις δαγκάνες του τραπεζικού κεφαλαίου και τις εργατικές λαϊκές οικογένειες σε οικονομική ασφυξία και πολύ πιθανά στο χάσιμο των σπιτιών τους.

 Ένα τέτοιο ενδεχόμενο λουκέτο στους δυο Οργανισμούς θα σημάνει το τέλος:
•    Του (ήδη κουτσουρεμένου) κατασκευαστικού προγράμματος του ΟΕΚ.
•    Της επιδότησης ενοικίου 60.000 οικογενειών χαμηλού εισοδήματος.
•    Της παροχής 10.000 δανείων που ανά έτος χορηγεί ο ΟΕΚ για την αποπεράτωση και την επισκευή κατοικίας.
•    Της επιδότησης επιτοκίου για όσους έχουν πάρει δάνεια από τις τράπεζες.
•    Των μικρών σχετικά μηνιαίων δόσεων των εργαζομένων του νησιού μας που με κλήρωση απέκτησαν εργατική κατοικία στη Σάμο και το Καρλόβασι.
•    Των υπό εξέλιξη κατασκευαστικών προγραμμάτων του Οργανισμού (20 οικισμοί πανελλαδικά - περιλαμβάνουν 1.300 κατοικίες - εκ των οποίων 5 οικισμοί με 200 κατοικίες που μόλις ξεκίνησαν).
•    Των ολοκληρωμένων οικισμών για τους οποίους έχουν κληρωθεί οι κατοικίες και περιμένουν οι δικαιούχοι τους να στεγαστούν.
•    Των 25 βρεφονηπιακών σταθμών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας που φιλοξενούν 2.000 παιδιά εργαζομένων στα οποία παρέχονται δωρεάν ποιοτικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες και διατροφή, στηρίζοντας έτσι ουσιαστικά την εργαζόμενη μητέρα και την οικογένεια. Την διαγραφή της απόφασης που υπήρχε από την προηγούμενη Διοίκηση του Οργανισμού για ανέγερση και στο Βαθύ βρεφονηπιακού Σταθμού.
•    Του κοινωνικού τουρισμού που πρόσφερε φθηνές και ποιοτικές για τους εργαζόμενους υπηρεσίες διακοπών.
•    Των δελτίων θεάτρου και βιβλίων.
•    Των θερινών και χειμερινών εκδρομικών προγραμμάτων.
•    Το χάσιμο τεραστίων ποσών για τις τοπικές οικονομίες από όλα τα παραπάνω προγράμματα των δύο οργανισμών.
•    Την απόλυση,  το χάσιμο της δουλειάς τους και την ένταξη στην ανεργία για 1.400 εργαζόμενους πανελλαδικά στους δύο Οργανισμούς.
•    Την δημιουργία τεράστιων οικονομικών και κτιριακών προβλημάτων στα μεγάλα σωματεία, σε όλα τα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα (Εργατικά Κέντρα και  Ομοσπονδίες), ακόμα και στη ΓΣΕΕ, με προφανή στόχο την οικονομική ασφυξία και τα ανυπέρβλητα λειτουργικά προβλήματα.


Απέναντι στα λουκέτα που θέλει να βάλλει η κυβέρνηση στους δύο Οργανισμούς, οι οποίοι ολοκλήρωναν τα προγράμματά τους με δικά τους  χρήματα αποκλειστικά από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, θα πρέπει να βρει το σύνολο των εργαζομένων και συνταξιούχων δικαιούχων, των εργαζομένων στους δύο Οργανισμούς, τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς που θα έχουν μεγάλη οικονομική απώλεια και σύσσωμο το συνδικαλιστικό κίνημα. Κεντρικός μας στόχος να παρθεί πίσω η απόφαση για το κλείσιμο των δύο Οργανισμών.

Για όλα τα παραπάνω Καλούμε όλους να δώσουν αγωνιστικό παρών στην Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αντίστασης και μάχης την Τετάρτη 22 Φλεβάρη και ώρα 7.00΄ το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο.


ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

•    Όχι μόνο να μην κλείσουν οι δύο Οργανισμοί αλλά ούτε και να συγχωνευθούν σε έναν. Να δοθούν όλα τα αποθεματικά, που είναι δικά μας λεφτά από τις κρατήσεις μας, ώστε να εκσυγχρονιστούν οι δύο Οργανισμοί και να παρέχουν υπηρεσίες που να μπορούν να καλύψουν τις διευρυμένες ανάγκες του σήμερα σε κατοικία, ψυχαγωγία κ.λ.π.

•    Το ΙΚΑ ν' αποδώσει, άμεσα, τα πάνω από 2,2 δισ. ευρώ στον Ο.Ε.Κ. και τα πάνω από 600 εκ. ευρώ στον Ο.Ε.Ε. από την συνείσπραξη που παράνομα παρακρατεί και να καταβάλλει τις τρέχουσες εισφορές που εισπράττει.

•    Το κράτος να χρηματοδοτήσει τα προγράμματα του ΟΕΚ, για να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην απόκτηση κατοικίας από τους δικαιούχους και να τρέξουν άμεσα όλα τα προγράμματά του.

•    Άμεσα να ξεκινήσουν προγράμματα κατασκευής εργατικών κατοικιών στο Βαθύ-Πυθαγόρειο και Ικαρία, γρήγορη αποπεράτωση των οικισμών που βρίσκονται υπό κατασκευή σ’ όλη την Ελλάδα, δάνεια στους δικαιούχους από κεφάλαια του Ο.Ε.Κ., στο ύψος της αξίας της κατοικίας.

•    Ο Ο.Ε.Ε. να ικανοποιήσει τις ανάγκες των δικαιούχων σε δελτία κοινωνικού τουρισμού, εκδρομικά προγράμματα και τις άλλες παροχές, να μην κλείσουν οι παιδικοί σταθμοί, να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι.

•    Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους των δυο Οργανισμών απαιτούμε δουλειά με πλήρη δικαιώματα, μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες, καμιά απόλυση προσωπικού, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και πρόσληψη προσωπικού με πλήρη δικαιώματα.


Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ



ΠΗΓΗ: www.armoniaradio.gr